Georges Brassens

Georges Brassens werd geboren te Sète, een stadje aan de kust van de Méditérannée. Op zijn negentiende trekt hij naar Parijs waar hij een tijdje als arbeider werkt bij Renault. Hij studeert er muziek en piano, pas vijf jaar later koopt hij zijn eerste gitaar. In 1943 wordt Brassens naar Basdorf gestuurd, een Duits werkkamp. Hij maakt van een kort verlof gebruik om te deserteren en bij Jeanne La Bonniec onder te duiken in de Impasse Florimont te Parijs. Aan haar zal hij later enkele chansons wijden, o.m. Chez Jeanne.

In 1947 ontmoet Georges Joha Heirman (bijgenaamd Püppchen) – ze blijft zijn levensgezellin tot aan zijn dood. Voor haar schreef hij prachtige nummers als Saturne en La non-demande en mariage. een van zijn grootste successen.

Pas op zijn vijfentwintigste begint Georges Brassens dus gitaar te spelen, én liedjes te componeren. Aanvankelijk biedt hij ze aan anderen aan: Yves Montand, Juliette Gréco en Edith Piaf. Maar dat is geen succes. Op zijn dertigste begint hij zelf te zingen, begin jaren vijftig stapt hij voor het eerst op scène in een cabaret van de Rive Gauche bij de succesvolle zangeres Patachou. Zij zal hem stimuleren om door te doen – en zijn nummers zelf te brengen …

Met zijn eerste plaatje, La mauvaise réputation (1952), heeft hij onmiddellijk succes. Van de een op de andere dag is Brassens beroemd in Frankrijk en dat zal zo blijven. Hij treedt voor het eerst op in Belgie op 19 mei 1953, in de Ancienne Belgique.

Met grote regelmaat brengt hij lp's uit, 12 in totaal. Veel nummers gaan behoren tot het collectieve geheugen en tot op vandaag maakt hij deel uit van het nationale Franse patrimonium. De Académie Française heeft hem zelfs haar Grote Poëzieprijs toegekend – voor zijn volledige oeuvre. Georges Brassens overleed in 1981.